Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę zimą na zupę z botwinki? Przygotuj ją z przygotowanych wcześniej przetworów. Zobacz nasz prosty przepis.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1718
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 240
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 110
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1718
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 240
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 110
Składniki
Zacznij od przygotowania botwinki. Umyj ją pod bieżącą wodą. Odkrój małe buraczki, dokładnie zetrzyj skórkę. Możesz też ją zeskrobać. Zetrzyj buraczki na tarce o grubych oczkach. Możesz też drobno posiekać.
Liście wraz z łodygami drobno pokrój. Świeży koperek posiekaj i rozdziel na poszczególne słoiki. To samo zrób z czosnkiem. Obierz go ze skorupki, a następnie każdy ząbek przetnij na pół.
Przygotuj wyparzone słoiki. W każdym z nich ułóż po dwie łyżki startych buraków. Na nich umieść resztę, czyli łodygi i liście. Na samej górze ułóż posiekany koperek i czosnek.
Teraz przygotuj zalewę. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj ją. Wsyp cukier i sól. Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, aby całość się rozpuściła. Pod koniec dodaj ocet.
Przygotowaną zalewą zalej botwinkę w słoikach. Zakręć mocno. Garnek z szerokim dnem wyłóż ściereczką i wypełnij do połowy wodą. Zagotuj ją. Poukładaj słoiki jeden obok drugiego. Pasteryzuj około 20 minut, a na końcu wyłóż je na blat do góry dnem. Jeśli będziesz używać zimnej zalewy, pamiętaj aby zacząć pasteryzować słoiki w chłodnej wodzie i doprowadzić całość do wrzenia.