Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajwar to warzywny mus ze słodkiej, czerwonej papryki, jedna z podstawowych bałkańskich przekąsek. Serbowie, Chorwaci, Albańczycy czy Bułgarzy spierają się w tym, kto pierwszy wynalazł ajwar. Niektórzy wykonują go z samej papryki, inni dodają pomidory i bakłażany. Przygotowanie ajwara nie jest trudne, ale warto trzymać się kilku wskazówek, by otrzymać wspaniały smak. Możesz serwować go do jajecznicy ze świeżym chlebem, jako dodatek do pieczonego mięsa lub używać do przygotowania sosu.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 571
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1526
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 571
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1526
Składniki
Rozkrój papryki, wyjmij gniazda nasienne, ułóż na czarnej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na blachę połóż też ząbki czosnku i piecz przez 25-30 minut w 200°C, aż warzywa będą miękkie i pojawią się ciemne, lekko przypalone fragmenty. Podczas pieczenia obróć papryki na drugą stronę, by równo się upiekły.
Wyjmij warzywa z piekarnika i zostaw do lekkiego ostygnięcia, następnie obierz paprykę ze skóry i posiekaj ją ostrym nożem lub zmiel w blenderze i zostaw na gęstym sicie, by odcedzić nadmiar soku. Czosnek wyjmij z łupin.
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj paprykę, czosnek, sól, pieprz, cukier i resztę oleju. Możesz dodać także odrobinę słodkiej i wędzonej papryki w proszku. Wszystko zależy od twoich upodobań.
Wymieszaj ajwar i gotuj go na wolnym ogniu około 30-40 minut, mieszając co jakiś czas. Gdy paprykowa pasta stanie się gęsta (powinna stać w niej łyżka), dodaj ocet, wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej pieprzu lub soli i od razu nakładaj do czystych słoiczków. Mocno zakręcaj i ustawiaj słoiki do góry dnem do pełnego wystygnięcia. Ajwar nie wymaga dodatkowego pasteryzowania. Przechowuj z chłodnymi i zacienionym miejscu.