Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję Wam ziemniaki na trzy różne sposoby - spiralki, nacinane i faszerowane, w zasadzie rodzaj farszu zależy od Was, mogą to być smażone pieczarki, ser, smażone kawałki kurczaka lub to co lubicie. Ilość ziemniaków zależy wyłącznie od Waszych potrzeb, ja zawsze robię dla 4 osób.
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 174
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 56
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 407
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 174
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 56
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 407
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Składniki
Spiralki - 4 ziemniaki obrać i każdy w całości pojedynczo nabić na patyki. Ziemniak wziąć do ręki i nożem kroić obracając ziemniak w dłoni. Następnie rozwinąć ziemniak na patyku, aby powstała spiralka. Tak przygotowane 4 spiralki przełożyć na wysmarowaną olejem dużą blachę.
Nacinane (tzw. Hasselback) - 4 ziemniaki obrać i każdy z nich głęboko naciąć nożem na równe plasterki tak, aby nie przeciąć ich do końca. Przełożyć na tą samą blachę razem ze spiralkami.
Faszerowane - 4 ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach ok. 10 minut. Następnie każdy z nich przeciąć na pół, wydrążyć łyżeczką środek wielkości tej łyżeczki i nałożyć ulubiony farsz, można posypać żółtym serem. Przełożyć na tą samą blachę.
Spiralki i ziemniaki nacinane przed włożeniem do piekarnika posmarować przygotowaną wcześniej oliwą z ziołami i czosnkiem. Blachę z ziemniakami włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) na ok. 30-40 minut do zrumienienia. Po wyjęciu podawać na ciepło z ulubionymi sosami i sałatkami. SMACZNEGO!!!