Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie doskonałe w smaku, niezbyt drogie i w miarę łatwe do przygotowania.
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 980
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 42
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1162
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 741
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 152
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 980
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 42
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1162
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 741
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 152
Składniki
Żeberka pokrój w jednokostne porcje, zalej je osolonym wrzątkiem, dodaj ziarna kolorowego pieprzu, gotuj je przez około 45 minut.
Przygotuj marynatę – w miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z pomarańczy, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, 4 łyżki oleju, miód, imbir i otartą skórkę z pomarańczy. Papryczkę chili przetnij wzdłuż i usuń z niej nasiona. Miąższ drobno posiekaj. Wszystko razem wymieszaj.
Ugotowane żeberka osącz z wywaru i jeszcze gorące zalej marynatą. Wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Ułóż żeberka w brytfannie, polej marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Jeżeli mięso nie jest wystarczająco miękkie, potrzymaj je dłużej w piekarniku. Gotowe przełóż na półmisek i udekoruj według własnego gustu.
Jako przekąska imprezowa, sprawdzą się solo. Gdy mają być daniem głównym, warto podać je z ziemniakami, kopytkami lub czym kto lubi.