Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sycąca niedroga smaczna i niezastąpiona na obiad z 1 dania ... zapiekanka jak się patrzy ;)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 188
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 188
Składniki
Ziemniaki obrać pokroić w grube ok 2cm plastry - podgotować w osolonej wodzie ok 10min od zagotowania wody delikatnie odcedzić-odstawić.
Zeszklić w rondlu pokrojoną w kostki cebulę dodać pokrojony w kostkę boczek i przyrumienić następnie dodać kiełbaskę pokrojoną w dowolne kawałki i czosnek w łupinkach podsmażać aż kiełbasa się ładne przyrumieni.
Do miseczki przelać śmietanę dodać przyprawy i dolać pól szklanki wody całość dokładnie wymieszać.
dno naczynia żaroodpornego ( lub blaszki na zapiekanki) skropić oliwą. Łyżką cedzakową delikatnie przekładać plastry ziemniaków zostawić kilka największych. Następnie wysypać kiełbaskę usmażoną z boczkiem cebula i czosnkiem. Posypać pokrojonym ogórkiem konserwowym. Ułożyć pozostałe plastry ziemniaków.
poukładać kawałeczki masła, posypać połową żółtego sera polać połową sosu następnie resztą żółtego sera i wylać resztę sosu. Zapiekać ok 25-30 minut w piekarniku nastawionym na 200stopni. SMACZNEGO !!!