Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska na imprezę. Przygotowanie tych pizzerinek nie wymaga użycia piekarnika. Ciasto jest miękkie i chrupiące zarazem, a składniki można dowolnie modyfikować. Klasyka w najlepszym wydaniu :)
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać sól i drożdże. W wodzie rozpuścić cukier. Wodę wlać do mąki i zagniatać elastyczne ciasto ręcznie lub mikserem, stopniowo dolewając oliwy. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić na około 45 min. do podrośnięcia.
Sos: Składniki sosu wymieszać dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przegryzienia. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na suchej patelni. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na odrobinie masła do zarumienienia. Cebulę pokroić w pióra, ogórki na plasterki lub paski. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Rozgrzać dużą patelnię i wysmarować spód niewielką ilością oleju za pomocą pędzelka. Na patelnię kłaść po 3 placki i smażyć kilka minut do zarumieniania się spodu. Przewrócić na drugą stronę. Każdą pizzerinkę posmarować sosem posypać mozzarellą, dodać pozostałe składniki i ponownie posypać serem. Wierzch posypać roztartym w dłoniach oregano. Pizzerinki smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez kolejne kilka minut do zarumieniania spodu. Podawać na ciepło lub na zimno.