Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce morza smakują wyśmienicie, a wędzone są znakomite. Polecam!
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 116
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 18
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 61
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 116
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 18
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 61
Składniki
Ośmiornice jeśli jest mrożona odmrażamy. W naczyniu zagotowujemy wodę. Wkładamy na chwilę do wrzątku ośmiornice i wyciągamy. Hartujemy tak kilka razy. Wkładamy do tej samej wody i gotujemy do miękkości. Stopień gotowania sprawdzamy szpikulcem. Wyjmujemy z wody studzimy.
Sporządzamy solankę 40g soli na litr wody. Wkładamy ośmiornice do solanki na noc. Wieszamy ośmiornice na przędzy z bawełny celem ocieknięcia.
Wieszamy ośmiornice w wędzarni rozgrzanej do temp. 40 stopni osuszamy i wędzimy w takiej temp. 3-4 h. Ja do wędzenia użyłem wędzarni borniaka. Chłodzimy do temp poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego