Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe pieczywo idealne jako dodatek do zup lub potraw z grilla. Ma delikatnie serowy aromat, chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze.
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Składniki
Mieszamy ciepłą wodę z mlekiem, dodajemy cukier, drożdże i jedną łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn mieszamy z pozostałą mąką, jajkiem, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, podsypując mąką. Powinno mieć kształt prostokąta. Smarujemy masłem i posypujemy tartym serem.
Zwijamy w roladę i dzielimy ją na 3 części (nie rozcinamy do końca).
Zaplatamy warkocz.
Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po ostudzeniu chlebek bardzo łatwo się kroi.