Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha warzywna tarta
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 25
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 87
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7180
Polecam.
Odsłon: 1751
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 97
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 25
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 87
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7180
Polecam.
Odsłon: 1751
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 97
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, 1 jajka i margaryny/masła.
Wysmarować formę tłuszczem.
Ułożyć ciasto w formie formując wysoki brzeg.
Włożyć ciasto do lodówki na 20min.
Wyjąć ciasto z lodówki i gęsto ponakłuwać widelcem.
Wstawić na 15min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, zeszklić, dodać szpinak i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości ok. 1cm, wykroić twarde środki.
Jogurt wymieszać z jajkiem, doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Na spód położyć warstwę szpinaku, polać jogurtem wymieszanym z jajkiem, na wierzch ułożyć plastry pomidora posypane delikatnie bazylią.
Wstawić z powrotem do piekarnika na 30 minut. Najlepiej smakuje na ciepło :)