Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szparagami, papryką i pomidorem
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1028
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1028
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Ciasto: 1. Na stolnicy wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami, rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Zagnieść ciasto a następnie rozwałkować. 2. Formę do tarty nasmarować masłem, po czym wyłożyć ją wcześniej przygotowanym ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Szparagi: 1. Szparagi umyć i odciąć końcówki. W wąskim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, po czym przełożyć do niej szparagi na stojąco tak, aby główki wystawały ponad wodę. Końcówki szparagów są delikatne, wystarczy więc aby nieco zmiękły pod wpływem pary.
Nadzienie: 1. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Do jednego naczynia przełożyć śmietanę, wbić jajka, dodać startą mozzarellę, mąkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie energicznie wymieszać całość za pomocą łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Paprykę czerwoną umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić paski. Pomidor oczyścić, umyć a następnie pokroić w półplastry. 3. Nadzienie przelać do formy z ciastem, ułożyć na niej w dowolny sposób szparagi, pokrojoną paprykę czerwoną oraz pomidor. Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C - 180°C przez 20-25 minut.