Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne delikatne szparagi z aksamitnym sosem.
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 176
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 176
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1158
Składniki
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końce (ok. 3 cm), obrać zaczynając od głowki do dołu. Ugotowac na parze około 12-15 minut.
Na małej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, szybo mieszać - nie złocić. Dolać bulion, cały czas mieszając, zagotować, dolać śmietanki, wrzucić pokrojony serek, mieszać aż sos zrobi się aksamitny, bez żadnych grudek, zagotować. Gotowy sos doprawić solą, pieprzem, chilli, szczyptą gałki, posypać posiekanym koperkiem. Jeśli ktoś woli bardziej ostrzejsze i wyraźiste sosy zamiast serka topionego można użyć np. niebieskiego lazura.
Gotowe szparagi polać gorącym sosem, posypać chilli , wcinać :) Niebo w gębie ;P