Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty przepis, jak je wykonać
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5286
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 105
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5286
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 105
Składniki
Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, a następnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Odciąć ostrym nożem wszystkie błonki oraz tłuste elementy, po czym pokroić w kostki o grubości 1 centymetra.
Do szerokiej miski wlać mleko, miód, curry, imbir, paprykę mieloną, sól i pieprz. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto do mleka. Całość wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się sypkich składników. Włożyć do miski pokrojonego kurczaka, zamieszać, żeby kawałki dobrze pokryły się marynatą, po czym przykryć miskę folia aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w szerokie piórka. Paprykę umyć i rozciąć. Usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić warzywo w kostki. Po przygotowaniu warzyw, wyciągnąć mięso z lodówki i rozpocząć tworzenia szaszłyków. Nabijać na patyczki drewniane paprykę, mięso, cebulę, na przemian, aż do wykorzystania wszystkich składników. Rozpalić grill. Tackę aluminiową posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na niej szaszłyki. Piec 30 minut, póki kurczak nie będzie równo przyrumieniony z każdej strony. Podawać od razu po upieczeniu. Można z sosem czosnkowym i kawałkami białego chleba.