Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To potrawa, którą można przygotować z dziećmi. Idealnie sprawdza się jako danie na każdą okazję – dziecięce imprezy, spotkania ze znajomymi lub po prostu na śniadanie czy kolację.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1108
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1108
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy sól i starty ser, delikatnie mieszamy widelcem. Do innego naczynia wlewamy mleko, olej i jajko – całość mieszamy, a następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy. Jeżeli ciasto okaże się za suche lub zbyt wilgotne – dodajemy więcej mleka lub mąki, tak byśmy otrzymali miękkie, nielepiące się ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy tak, by ciasto miało kształt prostokąta lub kwadratu. Tniemy na kawałki takiej wielkości, by owijając nim połówkę parówki, wystawała ona lekko z ciasta.
Parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Świnki w kocykach pieczemy 12-15 min w 220 stopniach, aż będą rumiane. Z przepisu wychodzi 40 sztuk.