Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska lub dodatek do pasty.
Stolnica, blaszka do pieczenia, wałek
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 132
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1201
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5416
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6563
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 132
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1201
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5416
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6563
Składniki
Mąkę przesiać . Mleko podgrzać aby było ciepłe. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać trochę mleka, łyżkę mąki , łyżeczkę cukru, wymieszać , odstawić aby rozczyn ruszył. Jajko wybić , dodać cukier ubić na puszysto, dodać do mąki, dodać również rozczyn, oliwę oraz szczyptę soli, wymieszać najpierw łyżką , następnie ręką aby ciasto od niej odeszło. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypując mąką, rozwałkować na 1 cm.
Pokroić na paski nie koniecznie równe. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , posypać po paskach.
Zwinąć świderki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 15 minut. Jajko roztrzepać , posmarować i posypać sezamem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 - 20 minut.