Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nowe, niecodzienne połączenia smakowe. Trzeba czymś zaskoczyć rodzinkę przy świątecznym stole.
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 533
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 310
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 533
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 310
Składniki
Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną). Cebulę kroimy w pióra. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1 minutę. Następnie wrzucamy do lodowatej wody by ją schłodzić. Cebulę blanszujemy po to aby nie zaczęła po kliku dniach fermentować. Tym sposobem śledzie postoją dłużej. Wymoczone filety kroimy na ukośne kawałki. Pomarańcze kroimy w ćwiartki. Do słoika wkładamy po kilka kawałków śledzi, pomarańczy i cebuli. Wrzucamy po 1 goździku i tak naprzemiennie - śledzie, pomarańcz, cebula, goździk. Wszystko dobrze uciskamy. Na samym końcu śledzie zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na min. 24h