Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzi, według tego przepisu, zażyczył sobie mój tata – inspiracją jest Ewa Wachowicz. Zrobiłam, spróbowałam i bardzo mi zasmakowały. Nie są to typowe śledzie, mają lekko słodkawy posmak dzięki suszonym śliwkom. Do tego kromka swojskiego chleba i nic więcej nie trzeba :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 286
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4993
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 286
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4993
Składniki
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie - do pozbycia się nadmiaru soli (czas moczenia - według własnego smaku - ja moczę ok. 1,5 godz.). Wodę z cukrem zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę (2 szt.), ocet, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę (1 kg) i dusimy. Śliwki przekrawamy na pół, dodajemy do cebuli. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek (wydobywa się z niego wówczas aromat), liście laurowe oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość studzimy i mieszamy z pokrojonymi na kawałki filetami śledziowymi. Wstawiamy do lodówki.