Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się klasyczne śledzie w oleju, wypróbuj wariantu na meksykańską nutę. Przygotuj domowy sos meksykański i wzbogać go odrobiną octu i cukru trzcinowego. Takie śledzie po meksykańsku z powodzeniem wpiszą się w wigilijne menu.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 124
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 256
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2427
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 416
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 278
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 124
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 256
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2427
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 416
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 278
Składniki
Wymocz śledzie w zimnej wodzie tak, by wypłukały się z soli. Co pewien czas wymieniaj wodę na świeżą. Gdy osiągną pożądany smak, osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki. Tak przygotowane włóż do miski, zalej octem i wymieszaj. Pozostaw śledzie w occie na pół godziny w misce, mieszając je co pewien czas.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Ze słodkiej papryki i papryczki chili usuń gniazda nasienne. Słodką paprykę pokrój na nieduże kawałki, chili drobno ją posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Zeszklij na niewielkiej ilości oleju cebulę wraz z chili. Po chwili dodaj czosnek, a następnie paprykę. Gdy papryka zmięknie, zalej zawartość patelni passatą pomidorową i duś jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną kolendrę. Zblenduj na gładki sos (jeśli wolisz, możesz pozostawić większe kawałki warzyw).
Zlej do sosu ocet, w którym moczyły się śledzie. Dodaj pozostały olej i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem trzcinowym.
Przygotuj wyparzone słoiki o łącznej pojemności około 1,5-2 l. Ułóż w nich śledzie. Zalej sosem. Zakręć słoiki, potrząśnij każdym tak, by sos równomiernie oblał rybę. Wstaw na dwa dni do lodówki.