Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robię co roku na wigilię i zawsze szybko znika do ostatniego kawałka. Świetnie nadaje się też na większe imprezy. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Składniki
Rybę natrzeć przyprawą do ryb, solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.
Papryki włożyć do piekarnika (220 stopni) na ok. 20 minut, aż do lekkiego przypalenia. Po wyjęciu z pieca owinąć gazetą. Kiedy wystygną obrać i pokroić w paseczki.
Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki. Cebulę przesmażyć na oleju, zdjąć z patelni, przesmażyć czosnek, również zdjąć, na końcu przesmażyć seler z pietruszką. Teraz wszystko razem włożyć z powrotem na patelnię, dodać pomidory i dusić bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną i odparują.
W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki, przesmażamy na maśle i dusimy, aż odparują. Dodajemy je razem z papryką do uduszonych warzyw, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na nieduże kawałki i obsmażyć. W misce ułożyć na przemian warstwę jarzyn i ryb (zaczynamy i kończymy jarzynami)