Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś jest taki upał że nie ma czym oddychać mimo to postanowiłam upiec placków, fakt że do puki ich nie usmażyłam miałam włączony wiatrak inaczej chyba bym nie podołała, topiłam się we własnym pocie. Zaraz po smażeniu od razu wskoczyłam pod prysznic innego rozwiązania nie widziałam, choć jest pochmurnie to jest tak bardzo parno że aż oddechu brakuje a jeszcze te przeklęte maseczki trzeba nosić w sklepach masakra.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć z nadmiaru wody w której były myte. Następnie zetrzeć na tarce do ziemniaków ( ja zawsze trę ręcznie ponieważ tak najbardziej smakują mi placki ).
Do startych ziemniaków dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną młodą, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki na jednolitą masę.
Gdy ciasto mamy już dokładnie wymieszane, na patelnię wlać olej tak aby zakryło dno patelni nawet trochę więcej nakładać po pełnej łyżce lub dwie łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki ułożyć na talerzu (uwaga placki są delikatne nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ będą się rozpadać). Można podawać ze śmietaną i cukrem lub kto z czym ma ochotę, takie placki nie potrzebują już surówki.
Placki z kapustą to świetne rozwiązanie na obiad nie musi być wtedy mięsa ani żadnej surówki. Moim zdaniem są o bardziej syte niż placki same ziemniaczane. Jeśli ktoś jeszcze takich nie smażył to polecam całym sercem, można również piec w piekarniku tylko wtedy do ciasta trzeba dodać oleju tak myślę.