Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie w lodówce maślankę, to możecie ją dodać, do ciasta na pizzerinki. Tak sobie wymyśliłam i wyszło całkiem nieźle. U nas w domu pizza, czy pizzerinki, mogłyby być codziennie. Moje chłopaki uwielbiają. Dlatego od czasu do czasu, robię takie eksperymenty, żeby nie było nudy :)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 69
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1055
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 69
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1055
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i maślankę. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać. Na koniec dodać olej. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować dodatki. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, salami i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce, o dużych oczkach. Keczup połączyć z koncentratem, dodać przyprawy i wymieszać.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką. Żeby było wygodniej, podzieliłam sobie ciasto na dwie części. Następnie, ciasto rozwałkować na placek. Wykrawać krążki miseczką, lub czym Wam pasuje. Każdy krążek, dodatkowo można rozciągnąć dłońmi. Tak przygotowane placki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie sosem, posypać serem i wyłożyć pokrojone dodatki.
Piec w temperaturze 230 stopni, 15-20 minut.