Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne, a raczej wytrawne przekąski są mile widziane na każdym przyjęciu. Ponieważ będzie grill, będą goście, to muszą być i ptysie. na co dzień chrupnąć takie maleństwo do piwka też nie zaszkodzi...
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 55
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 196
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 55
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 196
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Składniki
Zagotuj wodę z solą i margaryną, gotuj aż się rozpuści.
Wsyp mąkę i mieszaj, aż ciasto stanie się zwarte i będzie odchodziło od garnka. Zdejmij z ognia i przestudź.
Do przestudzonego ciasta wbij jajko i mieszaj, aż całe się dokładnie wmiesza. Podobnie wmieszaj kolejne jajka. Ciasto powinno być gładkie i tłustawe.
Za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej wyłóż nieduże porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem. Piecz w 180 st. C ok. 25 - 30 minut. Nie otwieraj piekarnika! Tak upieczone ptysie same w sobie są już przekąską. Ale można również nadziać je słodkim kremem lub pikantnymi pastami. Ja zrobiłem pastę z makreli (tyle, że w malakserze) i pastę mięsną. (przepisy na moim blogu - patrz stopka)