Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki są pracochłonne, ale szybko znikają, są pyszne i nietuczące.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 76
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 122
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 33
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4524
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 76
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 122
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 33
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4524
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę. Oddzielamy ilość potrzebną do farszu a z większości ziemniaków przygotowujemy ciasto. Dokładamy całe jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy ok. 1 minutę. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i chwilkę smażymy szpinak. Listki muszą się skurczyć. Przekładamy je do miski, dokładamy tartą na grubych oczkach tarki fetę lub pokruszoną widelcem. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy częśc ciasta i wycinamy kółka na pierożki, każdy powinien być około 2-3 milimetrowej grubości. W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem. Pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierożki smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Podajemy gorące, ciepłe lub zimne najlepiej z sałata z sosem czosnkowym i oliwkami i osobno z dipem czosnkowym. Pierożki można również zrobic na słodko z serem (ser tak jak do naleśników) i podawac z żurawiną.