Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 103
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 103
Składniki
Mleko podgrzać z cukrem aby było letnie, dodać drożdże, wymieszać, poczekać aż zacznie rosnąć. Mąkę przesiać. Dodawać rozczyn i oliwę aby uzyskać jednolite miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Mięsko drobniutko kroję. Na patelni podsmażam cebulke pokrojoną w kostkę. Jeśli robię wersję z papryką to również ją drobniutko kroję i dodaję wszystko do podsmażenia. po ostygnięciu dodaję do mięsa. Dodajemy jajko, i przyprawy: troszkę soli, pieprzu, ewentualnie przyprawę meksykańską czy gyros. Ręką dokładnie mieszam farsz.
Gdy ciasto urośnie zagniatam raz jeszcze i odrywam kawałki które cieńko rozwałkowuję. Wycinam kółka w które wkładam jedną łyżkę farszu i zlepiam jak pierogi (można użyć gotowego urządzenia do lepienia).
Smażymy w gorącej oliwie do zarumienienia z obydwu stron. Uwaga - smażą się naprawdę szybko, trzeba uważać aby nie przypalić.
Pierożki są świetne do zupy, jako przekąska do pracy. Na drugi dzień sa cudnie puszyste po podgrzaniu w mikrofali. Mozna w sumie użyć różnych składników ale jest to przepis właściwie na wykorzystanie zbędnego mięska z rosołu i w wersji pierwotnej farsz zawierał tylko mięsko z podsmazoną cebulą.