Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 48
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 567
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 68
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85720
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 168
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 48
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 567
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 68
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85720
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 168
Składniki
Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i roztrzepane jajko. Przestudzony miód i masło. Wszystko dokładnie wymieszać łopatka lub mikserem, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Wszystko przełożyć na stolnicę wysypaną mąka. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta. Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układając trzeba zostawić małe odstępy bo pierniczki rosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Pierniczki lukrujemy według uznania.
Białko delikatnie ubić do spienienia, następnie powali partiami dodawać cukier puder. Gdy jest biały i gęsty jak śmietana lukier możemy uznać za doskonały i możemy zacząć dekorować przestudzone pierniczki.