Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 86
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 86
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Składniki
W Święta planowałam pierwszy raz upiec karpia, dlatego przygotowałam najpierw wersje próbną zachęcona przepisem Docherro: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-karp-pieczony-w-porze-i-selerze-naciowym,193890,docherro.html Karpia najlepiej ułożyć na jakiejś ściereczce, która jest przeznaczona na straty. łuski i śluz idealnie zdejmują się nożem.
Rybę dosyć gęsto nacięłam- "zniknie" większość małych ości. Natarłam ją startą cebulą, solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Ułożyłam na papierze do pieczenia i polałam oliwą ( 180 C). Rybę się piecze w zależności od jej grubości. Karp jest gruboskórny i mięso pozostanie wilgotne. Najlepiej jest sprawdzić rybę w najgrubszym miejscu, czy odchodzi od ości po około 25-30 minutach.
Smacznego :)