Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i do tego mało kaloryczne bo pieczone, a nie smażone więc można śmiało zjeść więcej bez większych wyrzutów sumienia :) Dzięki dodatkowi puree z pieczonej dyni nabrały przepięknego żółtego koloru i ciekawego smaku. Moje córeczki były zachwycone. Idealne na każda okazję. Sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęciach. To też świetny pomysł na Tłusty Czwartek dla osób dbających o linie :)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier oraz ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Ilość mąki zależy od tego jak gęste jest nasze puree z dyni więc najlepiej dodawać ją stopniowo według potrzeby. Do dużej miski przesiewamy mąkę ( najpierw najlepiej dać mniej), dodajemy puree z dyni, jajko, olej, cynamon, cukier oraz przygotowany zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Blat stolnicy posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Dużą szklanką wykrawamy koła, a następnie środki np. kieliszkiem. Oponki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z oponkami przykrywamy ściereczką i jeszcze odstawiamy na około pół godziny aby wyrosły. W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół). Pieczemy około 15 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Gotowe oponki możemy posypać cukrem pudrem :) Smacznego! Rada: Ilość mąki zależy od tego jak gęste jest nasze puree więc najlepiej dodawać ją stopniowo według potrzeby. Ilość cukru też zależy od tego jak słodkie jest nasze puree. Wycięte środki można ponownie zagnieść i zrobić więcej oponek, lub upiec i będziemy mieć wtedy dodatkowe mini pączki.