Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały w smaku, choć mało fotogeniczny klops według przepisu Magdy
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 212
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 60
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 212
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 60
Składniki
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny.
Cebulę, czosnek i grzyby drobno siekamy.
Do mielonego mięsa (użyłem karkówki) dodajemy cebulę, czosnek, grzyby, kaszę (suchą), oraz sól (ok 1 łyżeczka) i sporo pieprzu. Wbijamy jajka i dolewamy wodę z moczenia grzybów - powinno jej być ok 200 ml, (jeżeli mamy za mało, to uzupełniamy zwykła wodą). Całość dokładnie mieszamy.
Wyrobioną masę przekładamy do keksówki (użyłem silikonowej) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na godzinę.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki. No i gotowe. Smacznego !!! ;-)
Jeżeli nie mamy suszonych grzybów (lub za nimi nie przepadamy), możemy wykorzystać pieczarki: pół kilograma czyścimy, drobno siekamy lub trzemy na tarce o grubych oczkach, a potem smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cały płyn odparuje. Przestudzone dodajemy do mięsnej masy.