Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki z pastą jajeczną stanowią pyszną przekąskę czy przystawkę. Sprawdzą się na wielkanocnym stole – są piękne, lekko wilgotne i rozpływające się w ustach. Żółte czapeczki nasuwają na myśl małego kurczaczka lub ciepłe promienie słoneczne właśnie rozpoczętej wiosny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie – najdłuższe jest upieczenie grzybów, ale w tym czasie możesz przecież mieszać sałatkę ziemniaczaną, prawda?
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 649
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 223
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 649
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 223
Składniki
Pieczarki oczyść i osuń z nich nóżki – te możesz wykorzystać w innej sałatce lub w przygotowaniu dania głównego.
Umieść kapelusze blaszkami do góry na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je równomiernie solą i czosnkiem.
Wstaw pieczarki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 20 minut, aż kapelusze lekko zbrązowieją i stracą swoją surowość, a jednocześnie dalej pozostaną kształtne.
Wyjmij je i odłóż blaszkami w dół na papierowe ręczniki, by oddały pozostałą wodę.
Przygotuj pastę jajeczną. Jajka ugotuj na twardo przez ok. 8 minut. Ostudź je i obierz.
Do miski robota kuchennego lub blendera włóż: jajka, majonez, musztardę i wszystkie przyprawy, w tym kurkumę. Zmiksuj całość na jednolitą i gładką masę.
Pastę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Kapelusze przełóż na tacę lub paterę, blaszkami do góry. Napełniaj je pastą, formując dużą gwiazdę.
Pieczarki z pastą jajeczną posyp papryką – słodką lub ostrą, wedle upodobań. Podawaj od razu po przygotowaniu, by grzyby nie puściły więcej wody.