Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kacze mięso idealnie współgra ze słodkimi dodatkami jak galaretka porzeczkowa czy żurawina. Na święta przygotowuję galantynę z piersi i udek a pozostałości idą na pasztet.
Bardzo prosta zapiekanka, która składa się z kilku podstawowych składników, a...
Odsłon: 211
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 116
Bardzo prosta zapiekanka, która składa się z kilku podstawowych składników, a...
Odsłon: 211
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 116
Składniki
Po upieczonej kaczce i wstępnie zjedzonej, zostało na niej sporo mięsa. Więc mięso obrałam, dodałam także skórki- pasztet potrzebuje tłustości dla konsystencji. Na skórkach jest też najwięcej przypraw, majeranku, pieprzu i soli. Można zrobić także pasztet z gotowanej kaczki, tylko trzeba dodać więcej przypraw.
Mięso zmalaksowałam, nie trzeba trzy razy przepuszczać przez maszynkę. Sprawdziłam smak, dodałam gałkę muszkatołową, jajo i bułkę tartą. Masę wymieszałam.
Formę wytłuściłam, obsypałam bułką. Wyłożyłam pasztet a na nim galaretką.
Jeszcze wzorek widelcem. Do tego rodzaju pasztetów nie dodaje ubitego białka, taki pasztet ma tendencję do rozwarstwienia się a potem kruszenia na kanapce. A teraz do piekarnika na 45 minut w 175 stopniach.
Smacznego :)