Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takim daniem oczarujecie gości - zarówno wyglądem, jak i smakiem :)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 287
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 287
Składniki
Z pomidora ściągamy skórkę (nacinamy go na krzyż z jednej i drugiej strony, na chwilę zalewamy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą - skórka ładnie odejdzie), kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy trochę oliwy z oliwek i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Jak się rozgotuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos chili, sól do smaku i zioła prowansalskie.
Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, papryczkę chili, paprykę żółtą lub białą i cukinię (ze skórką) kroimy również w małą kostkę. Fileta z kurczaka podsmażamy na oliwie, doprawiamy go solą, pieprzem, dodajemy kurkumę i ostrą paprykę - przekładamy na talerz. Na oleju, na którym smażyliśmy kurczaka podsmażamy cukinię, cebulę, paprykę i papryczkę chili - doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy z kurczakiem i jeszcze chwilę podsmażamy.
Placki tortilli przekrawamy na krzyż - powstaną nam 4 części z 1 placka. Formę do muffinek smarujemy delikatnie oliwą, każdy otwór wykładamy 2 częściami tortilli. Na spód wykładamy kurczaka z warzywami, posypujemy startym żółtym serem, następnie nalewamy sos pomidorowy i zasypujemy 2 warstwą startego żółtego sera. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wychodzi nam 8 porcji.