Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajny pomysł na obiad jak i kolację. Sprawdzą się tez na domowej imprezie.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 575
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1527
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 575
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie ( ja używam spieniacza do mleka) z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru ok. 5-8 min (najlepiej sprawdzać widelcem, żeby się nie rozgotowały). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, przyprawę do mielonego (ilość według uznania), podsmażamy, a następnie dodajemy puszkę pomidorów, wszystko dusimy aż mięso będzie miękkie a sos odparuje na tyle by nie zamokło nam ciasto. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je najmniejsze części (6-8), lekko smarujemy oliwą, posypujemy przyprawą do pizzy, na każdą dajemy trochę żółtego sera, nakładamy przestudzone mięso, plasterek salami, trochę sera, ugotowane kawałki szparagów i znowu odrobinę sera. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15-20 min. Rady: Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600. Ja do tej pizzy użyłam mąki pszennej typ 500. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto tym pizza będzie bardziej puszysta.