Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mniam mniam i wszystko zrobione z wlasnych przetworow
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 111
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 55
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 111
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 55
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
Składniki
Po pierwsze robimy kapuste kiszona i buraki kiszone: Buraki obieramy, kroimy na pol i na plasterki okolo 0,5 cm. Wrzucamy do wyparzonego wczesniej sloika, dodajemy czosnek, ja lubie duzo, na sloik okolo pol glowki. I wlewamy osolona wode, woda ma byc dosc slona ale bez przesady. Zakrecamy i odstawiamy w cieple miejsce , ale nie naslonecznione i nie bardzo cieple. Zalezy od temperatury , buraki moga byc gotowe w ciagu 4-5 dni lub dluzej. Jak sa juz gotowe to zlewamy sok, do butelki lub sloika i mozemy trzymac ten sok w lodowce kilka miesiecy, a pozostale buraki zalewamy jeszcze raz i powatarzamy caly proces.
Kapuste szatkujemy, dodajemy starta marchewke, solimy i do sloika. Ja uzywam drewnianego walka i mocno ugniatam wszystko az sok przykryje calosc kapusty, nie dodaje wody. I tez zalezy od temperatury, okolo tygodnia. Codziennie drewniana lyzka kluje kapuste aby gazy wypuscic.
A wiec robimy barszcz, gotujemy bulion z wloszczyzny, gdy gotowy dodajemy sok z burakow , ktory wczesniej ukisilismy doprawiamy sola pieprzem, majeranek i jak kto lubi to moze dodajemy czosnek. barszcz gotowy
Grzyby, namaczamy, dokladnie myjemy do garnka i gotujemy do miekkosci. Kapuste zalewamy woda i gotujemy, ja dodaje tez wode z gotowania grzybow i do miekkosci.. Cebule drobno szatkuje podsmazam na zloty kolor. Kapuste odcedzam ,grzyby tez i gdy skladniki sa zimne mnieszam je i doprawiam sola i pieprzem.
Z piwa i maki i jaj , robie ciasto nalesnikowe. Smaze je ale na blado, zawijam krokiety dodajac farsz . Obtaczam w mace lub bulce tartej na patelnie, pozniej do brytfanki na okolo 30 minut aby byly gorace, podaje z barszczemem , mniam