Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To, że korniszony nie mają nic wspólnego z ogórkami konserwowymi okazało się dopiero, kiedy spróbowałem jej przetworów. Oto moja (przekonam się za kilka dni czy udana) próba wykonania takich przekąsek. Zostało mi trochę ogórków, bo zrobiłem małosolne, a garnek mam nieduży, więc reszta została mianowana korniszonami.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 861
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 861
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
Składniki
Zdrowe małe ogórki starannie wymyć, osączyć, nakłuć widelcem, ułożyć w naczyniu (szklanym lub kamionkowym) i zalać wystudzoną solanką. Solankę robimy gotując wodę z solą (10 dag/litr). Ogórki docisnąć talerzykiem i pozostawić na 24 godz, wylać po tym czasie solankę. Zagotować wodę z octem (w proporcji 5 części wody : 1 część octu) i gorącym zalać korniszony na następne 24 godziny. Ogórki obciążyć talerzykiem żeby nie wypłynęły.
Następnego dnia ocet zlać z korniszonów, dodać do niego świeżego octu (taką samą porcję jak na początku i zagotować. Przestudzić i zalać korniszony. Zostaw na kolejną dobę. tak przygotowane ogórki ułożyć ciasno w czystych słojach, w których będą przechowywane. Przygotuj zalewę: zagotuj świeży ocet z wodą i przyprawami. Proporcje: 2/3 litra wody, 1/4 litra octu i pół szklanki cukru. Ostudzoną miksturą zalewamy ogórki. Słoiki zakręć lub obwiąż pergaminem - nie wymagają pasteryzacji. Przechowuj w suchym, chłodnym pomieszczeniu. Możesz spróbować po kilku dniach.