Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może już wiecie że kocham ZIELONE ? :) Dziś zrobiłam kopytka na bazie młodego jęczmienia w formie kwiatuszków. Podałam z cebulką z jagodami goji.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ugnieść. Podzielić nożem na cztery części, jedną część przełożyć, a jej miejsce wypełnić mąką pszenną. Dodać młody jęczmień. Jajko lekko roztrzepać z szczyptą soli i większą szczyptą czosnku i wylać je na młody jęczmień i mąkę. Zagnieść dość gładkie ciasto. Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki i już dokładnie zagnieść. Jagody goji zalać gorącą wodą nieco ponad poziom, posypać odrobiną cukru, przykryć.
Partiami odrywać ciasto, formować wałeczki i wykrawać foremką wzorki. Nie podsypujemy mąką. Odrobinę można podsypać pod uformowany wałek. Dobrze jest od czasu do czasu foremkę zanurzyć w mące, żeby ciasto lepiej odchodziło. Ciasto z foremki wypychamy ozdobnym patyczkiem. Ciasto wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszać, po wypłynięciu gotować na małym ogniu kilka minut. Cebule, obrać, posiekać i przesmażyć na maśle. Pod koniec solimy i dodajemy napęczniałe jagody razem z odrobiną lub całą wodą w której moczyły się. Na gotowe kopytka nałożyć okrasę.