Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks w nieco innej formie :).
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 69
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 130
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 98
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 85
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 69
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 130
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 98
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 85
Składniki
Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (kostka). Pokrojone warzywa smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut. Co pewien czas mieszać. Następnie dodać sól i pieprz. Ostudzić.
Masło utrzeć i dodać żółtka. Ucierać razem aż do otrzymania puszystej masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Warzywa oprószyć mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Przełożyć je do masy maślanej. Dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek. Delikatnie połączyć ze sobą wszystko przy pomocy drewnianej łyżki.
Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Można zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną foremkę wyłożyć ciasto.
Ciasto piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone pokroić.