Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne kawałki kurczaka. kawałki wkładane do marynaty, do ciasta naleśnikowego i smażone w głębokim oleju. Po prostu pyszne , moje wnuki je uwielbiają.
wałek, woreczek foliowy, miska , mikser, naczynie na ciasto naleśnikowe, garnek do smażenia,
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1198
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 286
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1198
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 286
Składniki
Składniki marynaty łączymy z sobą. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i zbędnego tłuszczyku, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski, które wkładamy na godzinkę do przygotowanej wcześniej marynaty. Po wyjęciu z marynaty kawałki kurczaka wkładamy do ciasta naleśnikowego(ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany), następnie panierujemy w panierce z płatków kukurydzianych (płatki rozgniatamy w woreczku foliowym wałkiem do ciasta), smażymy w dobrze nagrzanym głębokim tłuszczu ( tak jak pączki). Po usmażeniu kawałki kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przepis na naleśniki: Mąkę, jajka i mleko zmiksować dolewając tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać oliwę i ponownie zmiksować. Schłodzić około 30 minut w lodówce. Gdyby ciasto było za gęste dolać wody, a jeżeli byłoby za rzadkie dodać mąki. Przepis na naleśniki każdy zapewne ma swój ulubiony, więc może go wykorzystać.
Kawałki przygotowane do smażenia.
Kawałki podczas smażenia.
Gotowe do podania.