Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na pyszne domowe jagodzianki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 57
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7151
Polecam.
Odsłon: 1657
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 57
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7151
Polecam.
Odsłon: 1657
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Składniki
Ciasto: • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera, ciasto wyrabiamy mieszadłem typu hak przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto możemy także wyrabiać ręcznie) • Ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę • Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 2 minuty Nadzienie: • Mrożone jagody umieszczamy w garnku i podgrzewamy 2-3 minuty do momentu rozmrożenia • Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy
Lukier: • Cukier puder mieszamy z wodą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Składnie: • Ciasto dzielimy na porcje tak aby każda ważyła około 80-100 gramów • Każdą porcję rozpłaszczamy dłońmi i nakładamy po 2 łyżki farszu, następnie zlepiamy brzegi i formujemy podłużne bułeczki • Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut Chłodne jagodzianki polewamy lukrem