Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowe paluchy serowe to połączenie kruchego i chrupiącego ciasta francuskiego, wyrazistego parmezanu i orzeźwiających ziół. By przygotować tę przekąskę wystarczy jedynie 15 minut. Jest więc idealną propozycją przy: niespodziewanych gościach, braku czasu do przygotowań imprezy, nieplanowanych seansach filmowych. Paluchy najlepsze są na ciepło, kiedy są chrupiące. Mogą jednak z powodzeniem stać nawet przez wiele godzin na stole.
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 34
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 18
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 700
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 149
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 34
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 18
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 700
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 149
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i połóż płasko na blacie. W miseczce rozbełtaj jajko z dodatkiem wody i równomiernie posmaruj ciasto połową tej mieszanki.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nim równomiernie ciasto. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Posyp nią i ziołami prowansalskimi płachtę ciasta francuskiego. Za pomocą wałka delikatnie wciśnij składniki w głąb.
Ciasto pokrój na 8-10 pasków o grubości ok. 1-1,5 cm. Trzymając za końce każdego paska, zwiń wszystkie w spirale. Układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj spiralki pozostałym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Imprezowe paluchy serowe piecz przez 12-15 minut, lub do ładnego zezłocenia. Przekąskę podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionych sosów.