Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na obiad.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Ryż wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj, odcedź, ostudź. Wytnij głąb kapusty. Całą główkę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Kolejno zdejmuj sparzone liście. Zetnij z nich zgrubiałe nerwy. Posiekaną cebulę przesmaż na oleju. Cebulę i ryż wymieszaj z mięsem. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Po porcji farszu układaj na każdym z liści, brzegi zawiń do środka, a następnie całość zroluj. Na spodzie szerokiego rondla ułóż 2 uszkodzone liście , wlej odrobinę wody. Na tym ciasno układaj gołąbki. Dodaj 2 kostki bulionowe i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, listek laurowy, odrobinę majeranku i ziele angielskie. Zalej wodą, dołóż smalec i pod przykryciem gotuj około 45 minut. Zagotuj 2 szklanki wody z oststnią kostką bulionową, dodaj resztę koncentratu pomidorowego oraz spl, pieprz i cukier do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem.