Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wielkanocna to warzywa, szynka i jajka zalane galaretą. Idealna na wielkanocny stół ale również na inne uroczystości w ciągu całego roku. Możemy ją przygotować w małych pojemnikach /"porcja na raz"/ lub w jednej dużej salaterce i kroić na porcje.
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 84
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 309
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 92
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 195
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 84
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 309
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 92
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 195
Składniki
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół i ostrożnie wyjmujemy łyżką ze skorupki. Ugotowaną marchew, szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek odsączamy. Pieczarki również odsączamy i kroimy. Przygotowane składniki mieszamy.
Do bulionu /ja użyłam bulionu warzywnego z kostki/ dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy. Na dnie naczyń układamy polówki jajek żółtkami ku dołowi i zalewamy kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną. Następnie nakładamy przygotowaną mieszankę warzywno-pieczarkowo-szynkową i zalewamy bulionem. Kilka razy potrząsamy i uzupełniamy płyn /wszystkie składniki galarety powinny być pod galaretą by nie wysychały/. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem galaretę wyjmujemy z formy i jajka dekorujemy majonezem lub sosem chrzanowym.