Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie galantyny z kurczaka wymaga nieco wprawy i jest pracochłonne ale warte zachodu. Jeżeli wiemy jak wyluzować kurczaka z kości, to potem jest już "z górki", wystarczy na płat mięsa nałożyć ulubione nadzienie, zwinąć w roladę, związać sznurkiem i upiec lub sparzyć w kąpieli wodnej. U mnie galantyna w wersji najprostszej, bo tylko z dodatkiem zielonej pietruszki.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1057
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1057
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Kurczaka wyluzować (ostrym nożem naciąć wzdłuż kręgosłupa, oddzielając mięso od korpusu), usunąć kości, płat mięsa ułożyć na desce skórą do dołu.
Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, równomiernie rozprowadzić posiekaną natkę. Mięso zwinąć w roladę, owinąć gazą lub lnianą ściereczką, związać w kilku miejscach sznurkiem.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć galantynę, zmniejszyć ogień i parzyć około godzinę w temperaturze 90 stopni.
Ugotowaną roladę wyciągnąć z wody, lekko ostudzić, zdjąć gazę, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić w plastry, podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.