Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie sądziłam, że tak proste pierożki będą tak rewelacyjne. Po prostu miałam ochotę na ciasto francuskie i szpinak (od którego się zresztą uzależniłam :) ). Z połączenia tych składników powstały najlepsze wytrawne francuskie przekąski, jakie jadłam. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 148
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 148
Składniki
Szpinak pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle, na koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mozzarellę pokroić na małe kwadraciki. To samo zrobić z serem brie. Do wystudzonego szpinaku dodać sery, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z ciasta francuskiego foremką powykrawać kółka (z 2 ciast u mnie wyszły 24 pierożki), pozostałe ciasto zawinąć w woreczek i zamrozić na następny raz. Na ciasto francuskie wykładać po 1 łyżeczce farszu.
Ciasto zlepiać w pierożki. Następnie ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z mlekiem i smarować nim gotowe pierożki. Na koniec posypać pieprzem i słodką papryką.
Piec ok 10 -15 minut w 200*C. Podawać z sosem czosnkowym.