Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 47
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 47
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy zakwas, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy resztę składników, mieszamy lub miksujemy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 2 godz., lub do podwojenia objętości. Wyłożyć na naoliwiony blat, wyrobić dłońmi nasmarowanymi oliwą. Ciasto rozpłaszczyć złożyć na trzy, jak list. Ułożyć w foremce wyłożonej pergaminem, złożeniem do dołu. Rozpłaszczyć dłońmi, by ciasto wypełniło foremkę. Posmarować oliwą z oliwek lub olejem z suszonych pomidorów. Na wierzchu ułożyć suszone pomidorki, nie odciskać z nich nadmiaru oliwy, posypać ziołami.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, ciasto ma podwoić objętość. Piec w 210st.C, przez ok. 40min. Ja piekłam na kwadratowej mniejszej blaszce , jeśli chcesz mieć niską to wystaryczy upiec ją na zwykłej blaszce do ciast. Focaccia świetnie smakuje sama z masłem, oliwą z oliwek, różnymi pastami, nawet sama ze sobą jest smaczna :D