Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przekąska lub kolacja. Smakuje na ciepło i na zimno
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 913
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1138
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 740
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 149
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 913
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1138
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 740
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 149
Składniki
Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, całość wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Następnie dodać mąkę, sól i olej. Ciasto wymieszać łyżką, następnie zagnieść dłońmi do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu ok. 1 godz. (aż podwoi objetość) Obrane cebule pokroić w piórka i smażyć je na niewielkiej ilości oleju kilka minut, aż będą miękkie. Dodać cukier i ocet, całość dusić przez kilka minut. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Dłonmi rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. Następnie wyłożyć cebulę
Ciasto złożyć kilka razy tak, aby część cebuli znalazła się w cieście, a część na wierzchu. Ciasto będzie luźne i kleiste, dlatego należy blat podsypywać mąką. Blachę (25 x 35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Palcem zrobić w wyrośniętym cieście dołki i umieścić w każdym z nich połówkę lub całą oliwkę.
Ciasto piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego :-) Inspiracja z bloga Mirabelki