Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Faworki z piekarnika są dobra alternatywą faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Smakiem wcale nie odbiegają od tradycyjnych a maja o wiele mniej kalorii. Są bardzo chrupkie i jest to dobry pomysł nie tylko na Tłusty czwartek.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy żółtka, oraz kwaśną śmietanę i stopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść owinąć i odstawić w chłodne miejsce na około godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na bardzo cieniutki placek, wycinamy małe prostokąty, w środku nacinamy i przekładamy jednym końcem przez powstałe nacięcie(dokładny sposób zwijania pokazany na filmie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.