Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na fasolkę z czosnkiem, przywiozłam z Włoch. Hołduje zasadzie im mniej składników tym smaczniej. Polecam serdecznie, jest to świetny dodatek do dań z grilla.
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 72
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7164
Polecam.
Odsłon: 1700
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 72
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7164
Polecam.
Odsłon: 1700
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Składniki
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i każdy strąk dzielimy na 2 lub 3 części w zależności od jego długości. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie. Należy uważać, aby się nie rozgotowała, powinna być al dente.
Fasolka się gotuje, a my kroimy czosnek w drobną kostkę i odciskamy sok z połowy cytryny
Kiedy fasolka będzie miękka, odsączmy ją na durszlaku, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwilę, aby dokładnie odciekła.
Następnie fasolkę przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, oliwę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Fasolkę wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę, aby składniki się przegryzły i całość mocno schłodziła. Ja przygotowuję fasolkę dzień wcześnie, wtedy jest najlepsza. Polecam i życzę smacznego.