Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja chrupiąca i rozpływająca się w ustach alternatywa dla uszek, pierogów i krokietów z farszem grzybowo - kapuścianym do barszczu wigilijnego, która także sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Jeśli nie macie głowy i serca do wyrabiania ciasta i klejenia godzinami pierogów, to mój przepis jest właśnie dla Was! Zapraszam :-)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1040
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1040
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Namoczyć grzyby, odcedzić, ugotować w osolonej wodzie pamiętając, by ściągnąć zbierającą się pianę. Nie wylewać wody, zostawić jako dodatek do barszczu, jeśli planujecie zrobić. Wyciągnąć grzyby, osączyć na sicie i drobno pokroić do miski. Kapustę przepłukać i ugotować na miękko z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzić na durszlaku i bardzo drobno pokroić, jak wystygnie, wrzucić do miski z grzybami. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na margarynie. Dorzucić do miski z grzybami i kapustą. Całość doprawić solą i pieprzem.
Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 8 części (wzdłuż na pół i potem na 4 w poprzek), na każdym prostokącie ułożyć pośrodku 2 łyżeczki farszu.
Boki ściągnąć do środka, potem jeszcze naciągnąć te części, przez które widać farsz tak, by powstały sakiewki.
Każdą posmarować rozkłóconym jajkiem, układać po 8 sztuk na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawać z barszczem czerwonym lub jako samodzielną przekąskę.