Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, tym razem z grzybami leśnymi pasztet domowej roboty. Szybki, prosty w przygotowaniu, a za razem bardzo smaczny. Polecam na świąteczny stół i nie tylko. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała przepisu.
foremki aluminiowe, garnek, maszynka do mielenia mięsa, miska, nóż,
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Mięso myjemy, następnie zalewamy wrzącą wodą , dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do garnka z mięsem na 15 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć z garnka i odstawić do wystudzenia. Cebulę wyjąć , a do sosu włożyć bułkę w celu namoczenia. Grzyby po odmrożeniu podsmażyć z pokrojoną cebulką na łyżce smalcu. Wystudzone mięso, bułkę i podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy , wszystko starannie wymieszać. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, zbita dolać sosu z gotowania mięsa. Wyrobioną masę nałożyć do 3/4 wysokości wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku do czasu, aż pasztet się ładnie zarumieni, (u mnie około 60 minut). Po wystudzeniu pasztet wyjąć z foremek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Pasztet po upieczeniu.