Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia smażona w panierce z serem to świetna propozycja na wieczorny seans filmowy, spotkanie ze znajomymi czy przekąskę do grilla. Cechuje się niezwykle chrupiącą i wyrazistą panierką, a także delikatnym i rozpływającym się w ustach wnętrzem. Całość jest delikatnie czosnkowa i ziołowa. Świetnie pasuje z kwaśną śmietaną, ale także z dodatkiem różnych dipów – czosnkowego czy pomidorowego.
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 264
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1399
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6473
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 212
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 264
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1399
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6473
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 212
Składniki
Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W misce połącz ze sobą: bułkę tartą, parmezan, czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki.
W osobnej miseczce rozbełtaj jajka. W głębokim garnku rozgrzej olej na wysokość ok. 2,5 cm do temperatury 170 st. Celsjusza.
Kiedy tłuszcz będzie już gorący, obtaczaj każdy plasterek cukinii najpierw w jajku, a następnie w mieszance bułki i parmezanu.
Smaż każdy plasterek po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Gotowe przekąski odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar oleju. Cukinie smażone w panierce z serem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Danie świetnie pasuje z dodatkiem kwaśnej śmietany.