Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem to prosta, pożywna przekąska, która świetnie smakuje na ciepło lub na zimno. Z pewnością zaskoczy cię to miękkie, kremowe nadzienie, którego smak możesz dowolnie modyfikować. Sprawdzi się podsmażona cebulka lub pieczarki, a także odrobina ostrej papryczki. Aby oszczędzić czas, możesz przygotować farsz wcześniej i upiec pierożki na chwilę przed przyjściem gości. Dla urozmaicenia smaku i wrażenia estetycznego posyp przekąskę makiem, czarnuszką lub sezamem.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Pracę zacznij od wykonania farszu. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Gdy mięso będzie miękkie, wyłącz palnik i pozwól mu ostygnąć w bulionie. Dzięki temu kurczak będzie soczysty. Ostudzone mięso porwij widelcem na wiórki. Następnie rozgrzej patelnię, dodaj masło i pozwól mu się stopić. Dodaj mąkę i mieszaj przez ok.1 minutę, aby pozbyć się surowego smaku mąki. Dodaj musztardę i wymieszaj. Cienką strużką wlewaj mleko na patelnię, stale mieszając drugą ręką. Gdy mleko się zagotuje, dodaj porwanego kurczaka, dopraw solą i czarnym pieprzem. Gotuj nadzienie ok. 1-2 minuty, aż mieszanka zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby dodaj więcej musztardy, soli lub pieprzu.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy i szklanką wykrawaj kółka, wycinając je jeden obok drugiego. Jeśli inna forma będzie dla ciebie wygodniejsza, wycinaj kwadraty, by finalnie otrzymać pierożki w kształcie trójkątów. W środek każdego koła układaj porcję mięsnego nadzienia i sklejaj je jak tradycyjne pierogi. Brzegi możesz przygnieść widelcem.
Przenieś pierożki na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj je zachowując odstęp, by ciasto nie posklejało się podczas pieczenia. Następnie posmaruj pierożki roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi dodatkami. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut. Przekąskę z ciasta francuskiego z kurczakiem podawaj na ciepło lub na zimno w towarzystwie czosnkowego lub pomidorowego sosu.